Štítky: porce kapra | citronovou šťávu | sůl | pepř | cibuli | slaninu | kečup | stroužky česneku | mletou papriku | hořčici | vegetu | kilogram | kapr | rybáři | tradiční | chutné
Další recepty na kapra
Autor: Michal Cirmaciu
Kdo na ryby nechodí, může se zastavit v naší prodejně ryb v Trocnovské ulici. Stále platí, že je zde ke koupi dobře ošetřená ryba, která je do poslední chvíle volně ve vodě. Lze si ji nechat upravit tak, aby jste měli doma co nejméně práce. Následující recepty jsou nabídkou úprav, které nejsou tradiční. Přesto jsou chutné a kuchařky i kuchaři by se jim neměli bránit. Naopak. Mohou si rozšířit své znalosti a chuťové zážitky. Uvedené recepty jsou z publikace Jak na kapra. Text napsal Rudolf Berka.
Bavorský pochoutkový kapr
Budete potřebovat: Čtyři porce kapra, 50 gramů slaniny, 50 gramů šunky, lžíci sterilovaného hrášku, sůl, olej na pečení
Postup: Porce kapra protkneme slaninou a šunkou. Kapra osolíme, vložíme do vyšší vrstvy oleje, přidáme hrášek a pečeme. Upečeného kapra podáváme s rajčatovým salátem nebo obkládáme sterilovanou zeleninou jako minutku.
Kapr po zahradnicku
Budete potřebovat: Kilogram vykostěného kapřího boku, dvě deci mléka, 50 gramů oleje, dvě cibule, vždy 100 gramů mrkve, celeru, jablek a sterilovaného leča, dále lžíci hladké mouky, mletou papriku, plnotučnou hořčici, vegetu, sůl, pepř.
Postup: Rybí maso naporcujeme, osolíme, potřeme hořčicí, poprášíme moukou a na oleji opečeme z obou stran. Maso vyjmeme a odložíme do tepla. Do výpeku vložíme nakrájenou cibuli a na nudličky pokrájenou kořenovou zeleninu. Vše krátce osmažíme, zaprášíme paprikou, podlijeme a dusíme. Jakmile je zelenina poloměkká, přidáme na nudličky nakrájené jablko. Nakonec vmícháme lečo, vložíme zpět opečenou rybu a dusíme. V mléce rozmícháme mouku a směs vlijeme na rybu. Ochutíme a ještě povaříme.
Kapr ve slaninové směsi
Budete potřebovat: Čtyři porce kapra, citronovou šťávu, sůl, pepř, 60 gramů slaniny, jednu cibuli, čtyři lžíce kečupu, tři stroužky česneku.
Postup: Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme alespoň 15 minut odležet. Pak je osolíme, opepříme. Nakrájíme slaninu na kostičky, rozškvaříme a zpěníme na ní nakrájenou cibuli. Přidáme porce kapra a zvolna opékáme po obou stranách. Ke konci opékání přidáme kečup, rozetřený česnek a několik lžic horké vody. Podáváme s rýží.
Budete potřebovat: Kilogram vykostěného kapřího boku, dvě deci mléka, 50 gramů oleje, dvě cibule, vždy 100 gramů mrkve, celeru, jablek a sterilovaného leča, dále lžíci hladké mouky, mletou papriku, plnotučnou hořčici, vegetu, sůl, pepř.
Postup: Rybí maso naporcujeme, osolíme, potřeme hořčicí, poprášíme moukou a na oleji opečeme z obou stran. Maso vyjmeme a odložíme do tepla. Do výpeku vložíme nakrájenou cibuli a na nudličky pokrájenou kořenovou zeleninu. Vše krátce osmažíme, zaprášíme paprikou, podlijeme a dusíme. Jakmile je zelenina poloměkká, přidáme na nudličky nakrájené jablko. Nakonec vmícháme lečo, vložíme zpět opečenou rybu a dusíme. V mléce rozmícháme mouku a směs vlijeme na rybu. Ochutíme a ještě povaříme.
Kapr ve slaninové směsi
Budete potřebovat: Čtyři porce kapra, citronovou šťávu, sůl, pepř, 60 gramů slaniny, jednu cibuli, čtyři lžíce kečupu, tři stroužky česneku.
Postup: Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme alespoň 15 minut odležet. Pak je osolíme, opepříme. Nakrájíme slaninu na kostičky, rozškvaříme a zpěníme na ní nakrájenou cibuli. Přidáme porce kapra a zvolna opékáme po obou stranách. Ke konci opékání přidáme kečup, rozetřený česnek a několik lžic horké vody. Podáváme s rýží.
